23December

ΠΙΣΤΙΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΡΩΣ: ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ

Youtube_Podcast

Το ήξερες ότι τώρα μπορείς να βρεις το podcast μου «Πίστις, Αλήθεια, Έρως» καθώς και την «Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη Σπάνιων Κειμένων» στο κανάλι μου, στο YouTube καθώς και στο Spotify?

Αμέ… η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, σου λέω.

Στη σειρά εκπομπών «Πίστης, Αλήθεια, Έρως» εξερευνούμε την ιστορία του Δυτικού Εσωτερισμού από την Αρχαιότητα μέχρι την Ύστερη Σύχρονη Περίοδο. Η προσέγγισή μου είναι κατά κύριο λόγο ακαδημαϊκή μα και συνάμα πλήρως προσβάσιμη στο μη εξειδικευμένο κοινό το οποίο ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα.

Συμπληρωματικά, η «Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη Σπάνιων Κειμένων» μου, αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης κειμένων που σχετίζονται άμεσα με το θέμα της εκάστοτε εκπομπής και τα οποία είτε δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στη Νέα Ελληνική είτε οι υπάρχουσες μεταφράσεις τους παραμένουν ως επί το πλείστον δυσεύρετες.

Προσωπικά, μελετώ τα θέματα αυτά πάνω από δεκαπέντε χρόνια τώρα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά την διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής μου διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, ασχολήθηκα έντονα και με την αυστηρά ακαδημαϊκή πλευρά των ερευνών στον τομέα αυτόν.

Ο λόγος που επέλεξα να κάνω τις εκπομπές «Πίστης, Αλήθεια, Έρως» στα Ελληνικά είναι επειδή, αν και η μελέτη του Δυτικού Εσωτερισμού είναι ευρέως διαδεδομένη στην αγγλόφωνη σφαίρα του internet και της βιβλιογραφίας τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια, στους ελληνόφωνους κύκλους παραμένει δυστυχώς terra incognita.

Πολλές φορές, τέτοια θέματα στη χώρα μας παρουσιάζονται χονδροειδώς αλλοιωμένα από τις προσωπικές αντιλήψεις του παρουσιαστή, είτε διαστρεβλώνονται και ευτελίζονται σε θεωρίες συνωμοσίας ή ιστορίες φαντασίας εξαιτίας έλλειψης γνώσης του ιστορικού πλαισίου από το οποίο αναδύθηκε ο Εσωτερισμός και τα συναφή του ρεύματα.

Παράλληλα, podcasts εφάμιλλα του δικού μου υπάρχουν ήδη αρκετά στην Αγγλική γλώσσα, τα οποία φέρνουν μια εξαιρετικά διαυγή και ψύχραιμα ακαδημαϊκή ματιά σε τέτοια «απόκρυφα» θέματα Ως εκ τούτου, δεν νιώθω επί του παρόντος ότι έχω να προσφέρω κάτι το καινοτόμο στην αγγλόφωνη «σκηνή». Αντίθετα, η ελληνόφωνη γωνιά του internet ποτέ ως τώρα δεν είχε κάτι ανάλογο. Αποτελεί χαρά μου να πρωτοστατώ στην κάλυψη αυτού του κενού, υπηρετώντας ένα γνωστικό αντικείμενο το οποίο αγαπώ βαθύτατα.

Όλες αυτές οι παρουσιάσεις, οι οποίες είναι προϊόν πολλών χρόνων μελέτης αλλά και αρκετών ωρών εργασίας για κάθε εκπομπή, διατίθενται και θα συνεχίσουν να διατίθενται ολότελα δωρεάν. Σκοπός τους είναι να ενημερώσουν, να εμπνεύσουν και να προβληματίσουν τον ακροατή: να του φωτίσουν όσο καλύτερα γίνεται το μονοπάτι προς τις πλέον περιπετειώδεις μεθορίους της ανθρώπινης συνειδητότητας.

****

Listen on YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UCjhgT_2VMDAR2EqwEOophEQ

 

Listen on Spotify:

https://open.spotify.com/show/4vrJhTkAuvS3uJHJ91SlMo?si=7e1839d479784167

 

Article Published: Saturday, 23 December 2023